ברכה אחרונה על מרק עם שקדי מרק

שאלה:

שלום כבוד הרב, 1. רציתי לדעת מה מברכים ברכה אחרונה על מרק שיש בו ירקות ושקדי מרק. שקדי המרק הם בכמות חשובה. אכלתי מהשקדי מרק כזית בזמן אכילת פרס. 2. וכן רציתי לדעת אם יש קשר בין הברכות האחרונות לבין הברכות הראשונות. כלומר, אם בירכתי בהתחלה גם "מיני מזונות" וגם "פרי האדמה" ואכלתי משניהם כזית בזמן פרס אז זה אומר שאני גם אצטרך לברך 2 ברכות אחרונות- "על המחיה" ו"בורא נפשות"? תודה רבה,

תשובה:

שלום רב.

יש כאן שני נושאים: האם נחשבים מאכל אחד, ואם אינם רק תבלין:

לגבי הנושא הראשון האם הם מאכל אחד, הכלל הוא שכל מה שנאכל יחד ונחשב לאנשים כמאכל אחד לא צריך שיתבשל יחד, וכמו סלט פירות או אפילו ופל שהשוקולד לא נאפה עמו, וכך גם במרק עם שקדים. ולגבי הנושא השני:

אם יש במרק כמות גדולה וחשובה מהם, כך שהם לא רק תבלין אלא מעיקר המאכל ונאכלים כדי לשבוע גם מהם, מברך עליהם ופוטר את המרק. ואם יש רק כמות קטנה, מברך על המרק ‘שהכל’ ועל הקרוטונים או על השקדי מרק ‘בורא מיני מזונות’, ועדיף לברך את ברכת ה’שהכל’ על דבר אחר לפני אכילת המרק.

ואם יש במרק מעט מאוד שקדי מרק, והאוכל את המרק אינו מחשיבם כלל, אלא אוכלם כיון שהם נמצאים אצלו בצלחת, אינו צריך לברך עליהם כלל.

ברור שמי שאכל כזית בכדי אכילת פרס מברך ברכה אחרונה על המחייה, לגבי בורא נפשות הוא תלוי במקרים הנ"ל וכנ"ל.

מקורות:

משנה ברורה רח,כג, וספר וזאת הברכה פרק י”ב. ור’ בספר שערי הברכה פרק י”ז הערה ק”א מה שהביא בזה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    אז רק כדי שאבין לגבי הברכה האחרונה-
    נניח ומדובר במקרה שבו שקדי המרק הם בכמות קטנה ולכן
    מברך "מיני מזונות" על שקדי המרק ו"אדמה" על הירקות שבמרק.
    ואכלו כזית מהמזונות בזמן אכילת פרס וגם אכלו מהירקות כזית בזמן אכילת פרס.
    האם בכזה מקרה מברכים ברכה אחרונה 2 ברכות- גם "על המחיה"
    וגם "בורא נפשות"?
    המון תודה!

  2. תודה רבה כבוד הרב,
    רק עוד 2 שאלות בנושא אם אפשר. סליחה על הטירחה!

    1. נניח ומדובר במקרה שבו כמות שקדי המרק היא חשובה ולכן יש לברך ברכה ראשונה "מיני מזונות" בלבד.
    אכלו הן מהשקדי מרק כזית בזמן אכילת פרס
    ואכלו מהירקות כזית בזמן אכילת פרס.
    מה מברכים ברכה אחרונה?

    2. נניח ומדובר במקרה שבו כמות שקדי המרק היא חשובה ולכן היה צריך לברך ברכה ראשונה "מיני מזונות" בלבד,
    אבל במקום זאת, לפני שהוסיפו את שקדי המרק לצלחת של מרק הירקות,
    לקחו ביד מעט מין שקדי המרק ובירכו "מיני מזונות".
    לקחו בכף מהירקות ובירכו "פרי האדמה".
    ורק אח"כ הוסיפו את שקדי המרק למרק הירקות בכמות חשובה.
    אכלו הן מהשקדי מרק כזית בזמן אכילת פרס
    ואכלו מהירקות כזית בזמן אכילת פרס.
    מה מברכים ברכה אחרונה?

    ממש תודה!!!