יש בזה ריבית?

שאלה:

שלום להרב, שאלה: בעסק כזה שאברר האם יש בעיה של ריבית? תיאור העסק, אדם שלוקח הלואה מחבירו כדי להציע מחיר על קנית בנין עסקי גדולים פה באמריקה, שמוכר הבנק במכירה פומבית, אבל בלי כוונה אמיתית לרכוש אותו אלא שכך מצא אופן להרויח, וכך האופן מי שמציע מחיר הראשון בעסקים גדולים כזה של קנית הבנין של 18 מיליון הוא שם הבנין זה בשוק המחירה פומבי, ואם מישהו אחרי ימציע מחיר קצת יותר ממנו ולא יבואו עוד קונים הוא יקנה הבנין. וכדי להיכנס למכירה זו צריך להפקיד סך של 500 אלף דולר שיהיה כפיקדון, שאם הוא המנצח בהצעת מחיר הרי יתנו לו עוד כמה ימים להביא השאר כסף להשלים השמנה עשר מליון, ואם לא יביא יאבד הפיקדון. אולם עתה נמצא איפה זה מרויח, שאם יציעו מחיר יותר גבוה ממנו ואחרים יקנו, הבנק כאופן של "הכרת הטוב" או "פרוצדורה" נותנים מתנה של 200 אלף דולר להמציע מחיר ראשון כיון שהמכירה התחילה ע"י. ואז היהודי זה מקבל החמש אלפים דולר בחזרה ועוד 200 אלף מתנה מן הבנק, וחוזר לחבירו ומשלם לו ההלואה, ומחלק המתנה שקיבל מן הבנק. ובמקרה שאם ההצעת מחיר שלו יהיה יחידה הרי הוא יצטריך לקנות הבנין ועליו לקבל עוד הלואה מן משקיעים אחרים שמרוצים על הבנק, ואם לא יאבד הכסף. הוא יודע לפעול בזה ועד כאן לא היה צריך לקנות, והמציעו מחיר יותר על שלו והוא מרויח מן מתנת הבנק. תודה ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה,

אי לא רואה כאן שאלה של ריבית. ריבית בגוי מותר. אך יש כאן שאלה של גזל האם מותר להציע מחיר כאשר ברור לו שלא יקנה, ועושה רק כדי להרויח את הריבית. ונראה שאין איסור גזל, מאחר ויש אפשרות שההצעה שלו תתקבל ויצטרך לקות. והם יודעים את הפרוצדורה והם הסכימו על כך. ועוד, שהבנק לא מחלק מתנות אלא יש לו רווח שמתעסק עם הכסף בינתיים, ולכן לא נראה שיש כאן איסור.

בהצלחה.