שכר מצווה עבור מישהו אחר?

שאלה:

ראשית אבקש לשבת את פועלכם ומעשי ידיכם בהגדלת התורה והאדרתה ויהי רצון שתזכו להתחזק ולהתגדל בקודש. רציתי לשאול בבקשה וכמובן אודה על הפנייתי במידת האפשר לספרות הקודש בנושא. האם ניתן לעשות מצוות לזכותו של מישהו. כלומר האם אני יכול לעשות כל מצווה ולבקש ששכר המצווה יהיה לזכות אדם מסוים ויחשב כאילו הוא עשה זאת. תודה רבה נתונה על תשובתכם..

תשובה:

שלום רב,

בסוגיית הסכם יששכר – זבולון שאלתך נידונת, האם אכן שייך שיששכר יעשה את המצווה – לימוד תורה, וזבולון יהנה משכר המצווה. אבל זה מצאנו רק בלימוד התורה. בשאר המצוות לא מצאנו שאחד יעשה מצווה והשכר ייזקף של שם השני. אמנם ברור שיש אפשרות לאדם יעשה מצווה, ויתפלל שעבור מצווה שהוא עשה, השני יוושע, וכמו שמצאנו בגמרא בבבא בתרא י,ב "האומר סלע זה לצדקה בשביל שיחיו בני, ובשביל שאזכה לעולם הבא הרי זה צדיק גמור". כלומר, המצווה עצמה ושכר המצווה הוא של האב, אולם הוא יכול לבקש שזכות המצווה תועיל על עבור בנו שיתרפא. וברור שאין הכוונה רק על בנו, אלא על כל אחד. אבל שכר המצווה עצמה שייכת לזה שעשה את המצווה.