חשב לעשות טובה בחינם ומתחרט ורוצה לדרוש שכר

שאלה:

שלום אם החלטתי בליבי לא לקחת כסף ממישהו מסוים על שמירת ילדים קבועה, הוא נוהג לשלם לי בערך פעם בחודש, על כל מיני פעמים אחרות שבהם אני שומרת בלילה שאז אני לוקחת כסף. ובינתיים הספקתי לשנות את החלטתי וברצוני לקחת כסף גם על הפעמים שבהם חשבתי שכבר לא אקח. השאלה אם יש כאן משום נדר, שכן ידוע שבצדקה, החלטה בלבד היא בגדר נדר. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שעבד ע"ד לא לדרוש שכר לא יכול להתחרט ולדרוש שכר, כיון שעבד בחינם המחילה קיימת ואין יכול לחזור בו. ובנוסף כאשר הטובה הינה בגדר של צדקה אינו יכול לחזור בו.

אם העבודה טרם נעשתה יכול לחזור בו ולעבוד ע"ד לקבל שכר. כמו כן אם עבד בסתם ואח"כ חשב בליבו למחול על התשלום, יכול לחזור בו מהמחילה. ורק אם עבד ע"ד לעבוד בחינה אינו יכול לחזור בו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה קצות ונתיבות סימן יב.