רצפות שהוזקו באמצע ריצוף – על מי הפסד

שאלה:

אדם הזמין קבלן שיפוץ לבית לאחר שבקומה ראשונה השלים הקבלן את הריצוף אדם זר פגע והזיק את הריצוף. מי צריך לתבוע את המזיק ? בעל הבית טוען לא נמסרה העבודה ולכן הקבלן הוזק . והקבלן טוען קומה ראשונה בעל הבית ראה שגמורה ולכן בעל הבית הוזק .(בבית לא גרים ) יישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

עבודה שעושה הקבלן שייכת מיד לבעל בית, ולכן חובת בעל בית לתבוע את המזיק. ואין על הקבלן אחריות על נעשה, ומגיע לו את שכרו עבור מלאכתו שעשה.

בצלחה.

מקורות:

יש מחלוקת בגמרא האם אומן קונה בשבח כלי – אומן שמשביח עבור בעה"ב האם שייך השבח לאומן עש שעה שימסור את שבח לבעה"ב. או שהשבח שייך מיד לבעה"ב. דעת השו"ע (חו"מ סימן שו סעיף ב) שאין אומן קונה בשבח כלי, ולכן כל עבודה שעושה עבור בעה"ב שייך מיד לבעה"ב. ולכן קבלן שבנה מיד שייך שבח לבע"ב, ואם אחר זיק אין אחריותו עליו. אמנם הש"ך שם כתב שצ"ע והוה ספיקא דדינא, אלא שלדברי נתיבות (ס"ק ג בשם הרשב"א) שסובר שלכו"ע שבח שייך לבע"ב, ומחלוקת רק לגבי אם הפועל מזיק בעצמו.