מגביה מציאה עבור חברו

שאלה:

שלום מדוע מי שמגביה מציאה לחבירו, לא קנה חברו? ( בבא מציעא י). לא מובן לי הטעם שבזה הוא גורם הפסד לאחרים שמונע מהם את האפשרות לזכות, שכן הוא בעצמו זוכה בה ומונע גם מהאחרים?!

תשובה:

שלום וברכה,

ברור שאדם לעצמו יכול לזכות, ולא עדיף הוא מאחרים, ולא אומרים אל תזכה לעצמך כדי שאחרים יזכו. אלא שאדם שרוצה לעזור לחברו ורוצה לתפוס לחברו את החוב שחייבים לו, ובתפיסתו מפסיד לבעלי חובות אחרים. וכן במציאה שרוצה לתפוס לחברו ומונע מאחרים לתפוס, שבזה יש שיטות שלא יכול לזכות, מאחר וחב לאחרים בתפיסתם, ומדוע דואג לחברו על חשבון אחרים.

בהצלחה.