לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

עדים זוממים שזממו על אנשים רבים

שאלה:

שלחתי אליכם בשבוע שעבר שאלה האם עדים זוממים שהעידו על שני אנשים לחייב מלקות והוזמו האם הם ילקו ב' מלקיות או מלקות אחד התשובה ששלחתם היא בזה"ל : אם זממו על אנשים רבים שחייבים מלקות, והוזמו, מקבל כל עד ל”ט מלקות, אין הבדל אם זמם על אדם אחד או זמם על אנשים רבים. רציתי לשאול האם יש לכם מקור לזה?. שהרי נראה פשוט שאם העידו על אדם אחד שחייב ב' מלקיות שהם ילקו ב' מלקיות כמוהו ומדוע לא נימא גם בנדו"ד שאם העידו על שני אנשים לחייבם מלקות שהם ילקו עוד מלקות על כל אחד שהם רצו לחייבו

תשובה:

שלום וברכה,

במשנה במכות דף ה' ע"א כתוב "אפילו הם מאה כולם יהרגו" פירוש: שניים שהעידו נגד מאה כל המאה יהרגו, וכן בעיר הנדחת אם שניים העידו נגד עיר שלמה כולם יהרגו, המפרשים ביארו מדוע אינו נחשב אדות שאי אתה יכול להזימה, הרי לא ניתן להרוג את העדים מאה פעמים. ותירצו כל אחד ותירוצו. אמנם מבואר שאם שני עדים זממו על אנשים רבים או על עיר שלמה עונש הגוף מקבלים עונש אחד נגד על מה שזממו, ולא אומרים שיקבלו את העונש כמספר הפעמים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה קהלות יעקב ריש מסכת מכות שהאריך בזה.