מדוע נותנים לעורך דין וטוען לבוא לב"ד? מה תועלת?

שאלה:

שלום להרב, שאלה: גבי עורך דין וטוענים, קצת תמה מדוע מתירים להם לבוא לבית דין, הרי שמה שלא טען בעל דין, מה יועיל טענתם? הלא אחר הבצע טוענים כי אם מנצח ירויח? ועוד מצי למימר ליה שכנגדו לאו בעל דברים דידי את! כלומר מה שבעל דיני לא טען מניין למר? רב דיין ופוסק פעם אמר לי שעורך דין באנגלית LAWYER כולם LIER כלומר באנגלית מילה עורך דין דומה למילה שקרן וכך הם ואמר שיש בעיה גם כן עם טוענים, מ"מ הוא מתיר לכולם לבוא לבית דינו כיון שתנאי דיון שם שהבעלי דינים ידברו ראשון לדיינים, ולא לאחד על בעל דינו השני, כדי שהדיינים יבינו מה שהיה. ורק אחרי זה ידבר העורך דין או טוען ואז כבר נדע אם יש כאן אריכות דברים בלי צורך ואין צריך לומר שקר. לכן מה הצורך של אלו? ומדוע נותנים להם לדבר? זה גם לא טוב להם שזה נתינה אפשרות לאדם להטיא שיכול לבוא כמה תקלה מזה לשון הרע רכילות מוציא שם רע וכו'. מן הסתם מוטב שרק בעלי דינים ידברו ושיהיה להם אמונה. אם רוב בני אדם היו יודעים שאם יש בעיה שלא ידברו על אף אחד, שאם דבר שיש דין שילכו לבית דין, ושידע האדם שאפשר שהוא לא צוקד, ומה שדומה לו שכן יכול להיות שלא, וענוה היא לדעת לקבל שלפעמים אדם לא צודק ולא מגיע לו ואלא לשמוח שיעשה מצות ה' לקבל הדין. מידת כעס מידה מאוד מסוכנת ויכול לגרום רק רע לאדם. אשמח לקבל חות דעת על זה

תשובה:

שלום וברכה,

במקרים רבים אין הצדדים יודעים לסדר את הטענות או אילו טענות קבילות בבית דין, ולכן שוכרים טו"ר שיעזור להם להגיש את התביעה או שיענה לתובע הנגדי. וכשנוהגים כך אין שום איסור שקר ולא לשוה"ר, כיון שרוצה להציל את שלו. האיסור מתחי כאשר הטו"ר רוצה להרוויח שם טוב או אחוזים מהתביעה ולכן מוסיף טענות או משנה בטענות כדי להרוויח כסף, ופשוט שבזה יש איסורים רבים.

בהצלחה.