תפילה למי שתורתו אומנותו / ריחוק מרשעים

שאלה:

שלום לרבנים 1 למה רב אלישיב רב עובדיה לא היו פטורים מתפילה הרי הם לא פסיק מפומיה גירסא ממש תורתו אומנותו ואם הם לא בגדר הזה מה זה אומר תורתו אומנותו? 2 איך פסק הרמבם( כס"מ נדרים פ"י ה"ו) כרבי מאיר נגד רבי יהודה (עירובין מו עב) 3 למה אשכנזי שנולד באדר פשוטה ברמצוה באדר ב ואילו אזכרה באדר א מה הבדל בין בר מצוה לאזכרה? 4 שלום לכבוד הרב שהגמרא במגילה (כה) כתוב אומר יברכוך טובים כותב רשי שצריך לכלול את הרשעים ביחד אחתנו ולכאורה למה צריך להיתרחק מרשעים? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. ראה בבית יוסף בסי' צ מדברי רבינו יונה, שתורתו אומנותו זה אדם שאינו מבטל מתורה אפילו כדי ללכת לבית הכנסת אלא יש לו בית מדרש בביתו, כי אם הוא מבטל אפילו להליכה מועטת לצורך כל שהוא רגע קל, כבר אינו תורתו אומנותו, אנחנו בדורותינו כלל לא יכולים לתפוס מציאות כזו…

2. אזכרה אינה תלויה בתאריך [לדעת הרמ"א] אלא בחלוף עוד י"ב חודש של כפרה, בשונה מבר מצוה כמובן.

3. צריך להתפלל על רשעים שיחזרו בתשובה, וגם לעשות כל מה שניתן שכך יהיה, ולכלול אותם בתפילותינו, אבל לא להתקרב אליהם פיזית! כדי שלא נושפע מהם. יש אין ספור ציטטות בענין זה, ובמושב ליצים לא ישב, בני ירושלים שלא היו יושבים לסעודה אא"כ יודעים מי יושב עמהם ועוד ועוד… צריך לדעת לראות גם מה שפחות אוהבים ולא לחפש דוקא ציטוטים שאוהבים, מה ג0 שכאמור זה לא רלוונטי…