לא הגיע לבי"ד האם אפשר ללכת לערכאות ?

שאלה:

הגשתי תביעה בבית דין לאדם שלא כ"כ שומר תו"מ, הוא לא הגיב ולא הגיע, שאלתי אם יש היתר לפנות לבית משפט אמרו לי דברים לא ברורים, רציתי לדעת האם יש חובה לאישור בכתב, האם חייבים לזמנו כמה פעמים? והאם צריך שדווקא יתנו אישור או דיי בכך שזימנו אותו והוא לא הגיע ?

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הנהוג בבתי הדין שמזמנים אדם שלושה הזמנות, ואם לא הופיע נחשב סרבן, ואז מתירים לתובע לפנות לערכאות. כאשר מדובר באדם שכנראה לא יבוא לבית דין, ניתן לבקש מבית הדין שיתקשרו אליו וישאלו אותו האם מתכונן להגיע לבית דין, אם יאמר שאינו רוצה לדון בבית דין, יתן היתר לתובע לפנות לערכאות. ובכך לחסוך את ההמתנה של שלושה הזמנות. ולכן במקרה שלך שהנתבע לא הגיע בהזמנה ראשונה, וכנראה לא יגיע גם בעתיד, כדאי שתפנה לבית דין ותבקש שישאלו אותו בטלפון כדי לזרז את התהליך.

בשו"ע כתב שכדי לפנות לערכאות צריך היתר מבית דין. ולא לעשות זאת ע"ד עצמו.

בהצלחה.

מקורות:

נהוג להזמין ג' פעמים – ראה נתיבות סימן יא חידושים אות ד בשם התומים.

כדי לתבוע בערכאות צריך היתר מבית דין – שו"ע חו"מ סימן כו סעיף ב.