חיוב תשלומי נזקין על נזילה בבית מדרש

שאלה:

שלום, נזילה שהיתה בגג של בית מדרש והזיקה לספרי קודש של אחד התלמידים. (זו ישיבה גבוהה עם פנימיה והתלמידים גרים שם ומשלמים שכר לימוד ותשלום עבור המעונות). האם הנהלת הישיבה צריכה לפצות על הנזק שנגרם לספרים? והאם העובדה שכל חורף ישנן נזילות במקום אחר בגג חשובה. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר אירע נזילה מהגג או מצינור של אדם פרטי, וכאשר נודע לבעלים תיקן מיד את הנזילה, פטור המזיק מתשלום על נזקי הנזילה, כדין כל ממון פרטי שהיה שמור ויצא והזיק, שפטור המזיק. כ"ש בגג של מוסד שלא ניתן לחייב את המוסד בתשלום, כיון שלא היה כאן התרשלות מצידם – שלא הזניחו את הנזילה.

בנוסף יש לדון האם מוסד חייב על ממונם שהזיק, שהרי אין אדם שניתן לחייב אותו שישמור על ממון הציבורי, והגזבר רק מטיב עם הציבור ומעמיד מוסד לתלמידים, אבל אינו חייב בשמירה על הממון. ויש לעיין בזה.

בהצלחה.