חלוקת חלל שנמצא בבניין משותף

שאלה:

חלל ריק, שאין לאף אחד אפשרות גישה לשם רק לשניים, לי אם אני יחפור הצידה, ולשכני מלמעלה עם הוא יחפור למטה,
אני עשיתי מעשה ופרצתי לשם, וצרפתי חלק קטן מהחלל לדירה שלי, והתכנית שבהמשך אני ימשיך להרחיב על כל החלל.
השכן מלמעלה טוען לי, שהמקום שייך גם לו כיון שיש לו גם האפשרות לחפור למטה.
רציתי לשאול למי שייך החלל לדירה ליד או לדירה למעלה?
ואם כבר תפסתי את החלל במעשה, זה כבר שייך לי?

תשובה:

שלום וברכה,

נחלקו בזה פוסקי זמננו, ראה בספר משפט צדק ח"ג עמוד 156 שהביא את דעתם של הרבנים הגאונים הרב ניסים קרליץ והרב מנדל שפרן שליט"א שהחלל שייך לדייר שגר בצד החלל – וניתן לו החלל להרחיב את דירתו. אולם בספר שמרו משפט ח"ב – הגאון הרב שלמה זעפרני חולק על דבריהם וסובר שהחלל שייך לכל השותפים, ואם יש גישה רק לשתי דיירים, יש לחלוק את החלל באופו הראוי לשניהם, וצריך את הסכמת השכנים לזה – כיון שהשטח שייך לכולם. ראה שם שהאריך בדבריו בטוב טעם ודעת.

בהצלחה.