יצאו מקצתם באמצע התפילה ואין מנין – להמשיך?

שאלה:

בשחרית אם אדם יצא לפני ברכו ואין מניין אפשר להמשיך?

תשובה:

שלום וברכה

באופן כזה אין כל אפשרות להמשיך, ומתפללים ביחידות.

הכלל הוא, שכאשר התחילו דבר מסויים ניתן לסיימו, למשל, התחילו חזרת הש"ץ ויצא אחד באמצע, ממשיכים עד הסוף אבל בלי ברכת כהנים שהיא כבר ענין אחר, וניתן לומר גם קדיש תתקבל שהוא חלק מחזרת הש"ץ, אבל לא קוראים בתורה. וכן אם התחילו קריאת התורה ויצא אחד, ממשיכים עד סופה, כמובן הכל בתנאי שנשארו לפחות ששה אנשים. אבל כאן שלא התחילו כלום והוא סתם יצא עוד בפסוקי דזמרה, אין מה לעשות.

צריך לדעת שדבר חמור מאוד הוא לצאת ולבטל את המנין, בפוסקים הביאו על זה את הפסוק "ועוזבי ה' יכלו", ה' יצילנו.

שבת שלום.

מקורות:

שו"ע סי' נה סעי' ב-ג ומשנה ברורה שם.