ברוך שחלק מחכמתו ליראיו – בזמנינו

שאלה:

לכבוד הרבנים הגאונים שליטא רציתי לדעת על מי מברכים בדורנו שחלק מחכמתו ליראיו זכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה אין לברך היום ברכה זו.

מקורות:

בענין זה נחלקו הדעות: יש סוברים שהואיל ולכמה ענינים נזכר בפוסקים שאין תלמיד חכם בזמן הזה, אין לברך בזמנינו ברכה זו אפילו על חכם גדול שבדור אלא בלי שם ומלכות, ראה שו”ת ציץ אליעזר חכ”ב סי’ יד אות ב, ישכיל עבדי ח”ח סי’ כה, שלמת חיים סי’ קמ, הר צבי ח”א סי’ קטו, ואור לציון ח”ב עמ’ שי. ויש שסברו שאף בזמנינו הכל נקבע לפי החכם המופלג שבאותו הדור, ולכן מי שנחשב למורה הוראה מובהק שבני התורה נשמעים להכרעותיו, ניתן לברך עליו ברכה זו בשם ומלכות, ראה שו”ת אז נדברו חי”א סי’ ד, והליכות עולם ח”ב סי’ קעט.