היוצא בברכה מחברו האם חייב לענות אמן?

שאלה:

בס"ד שלום, האם בברכת המצות שיש דין ערבות, סימן קסז סעיף יט , כ האם אחד אומר את הברכה עבור חברו כגון להניח תפילין, האם על חברו לענות אמן ואז מניח או אפילו אם לא ענה אמן יוצא ?

תשובה:

שלום וברכה

גם אם אינו אמן הוא יוצא ידי חובתו, אלא שראוי לומר אמן, מעבר לעצם החובה לומר אמן תמיד, הנה כבר אמרו חכמים גדול העונה אמן יותר מהמברך. הצד היחיד לומר שיש חובה לענות אמן ובלא זה אינו יוצא, הוא רק באופן שהמברך אינו בר חיובא, שלדעת הירושלמי אעפ"כ אם עונה אחריו אמן יצא ידי חובה, ולפי שכל העונה אמן כמוציא מפיו דמי. אלא שהבבלי חולק על כך בברכות מח א, והרמב"ם בברכות פ"א הל' יא מדגיש זאת בפירוש שאפילו יענה אמן זה לא יעזור כל שהמברך אינו בר חיובא, ראה דיוק וחשבון זה במחלוקת הבבלי והירושלמי, באור שמח על דברי הרמב"ם שם.