תפילה על קבר – למי פונים?

שאלה:

שלום רב, האם רצוי/מותר לבקש על קבר של אבי ז"ל או אמי ע"ה שיתפללו עבורי בשמים? האם רצוי/מותר לבקש על קבר של צדיק או על קברו של מורי ורבי זצ"ל שיתפלל עבורי?

תשובה:

שלום וברכה

אין הבדל בין צדיק לאדם פשוט בענין זה!

בס’ קיצור דברי סופרים עמ’ תרצט הביא בשם ס’ חסידים אודות הזהירות שלא לפנות אל המתים, וכתב, שעל ידי שמתפללים לעילוי נשמת הנפטר בקברו נשמתו מתעוררת לבקש רחמים על קרוביו שבעולם הזה, וראה שם שהביא מדברי החיי אדם פרי מגדים מנחת אלעזר ועוד שהאריכו בענין זה שאין לפנות למתים כלל, רק יבקש מהקדוש ברוך הוא בזכות הצדיק הקבור כאן וכו’, אולם בשם שו”ת בנין ציון סי’ סז הביא שם שמותר לבקש מנשמתו של הנפטר שתהיה מליצת יושר, והאיסור לדרוש אל המתים הוא רק כשפונים לגופו. על כן, שומר נפשו לא יכנס למחלוקת אבל אין למחות ביד הנוהגים להקל בזה.