רפואה בשבת כאשר התחיל לקחת לפני שבת

שאלה:

בס"ד שלום לרב, האם מה שכתב ר' שלמה קלוגר לגבי הנוטל כדורים מלפני השבת יכול להמשיך ליטול בשבת עצמה, נאמר רק בעניין כדורים? לדוגמא אדם שרוצה למרוח שמן על השפתיים היבשות, (שאין איסור ממרח, וכל העניין הוא רק משום רפואה בשבת) ואע"פ שיש לו סדקים שמציק לו, האם גם פה נאמר להקל אם התחיל בטיפול לפני השבת? או שכל זה נאמר רק בעניין כדורים, ואשמח אם הרב מכיר מקור מדוייק לתשובה תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

הרעיון הוא בכך שמניעת הרציפות של הטיפול גורמת נזק, כמו באנטיביוטיקה, שהפסקה של יום בנטילת הכדורים גורמת סכנה עוד יותר מאם לא היה לוקח בכלל, אבל רפואה שאין לה קשר בין יום אחד למשנהו, זה שהתחיל קודם אינו רלוונטי [לכן למשל יש להמנע מנטילת ריטלין בשבת, אף שכל יום הוא לוקח, כיון שבכל יום הכדור רלוונטי לאותו היום, ואין משמעות לרציפות].

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק לד הערה עז בשם הגרש"ז אויערבך בביאור דברי הגר"ש קלוגר.