שימוש מסחרי בחומר שנמצא בפורום

שאלה:

שלום לרב, בחסדי ה' זכיתי להמציא משחק קופסא בנושא ערכי תורני המתאים לילדים בגילאים שונים. השקעתי במשחק עמל רב. המשחק הוא בסגנון מעגלי עם כל מיני משימות כשיש גם בין השאר – משבצת חידון. החידון עוסק בפורים. כיוון שלכתחילה המשחק תוכנן לשימוש פנימי עם תלמידים, חיפשתי חידון מוכן ומצאתי מצגת יפה ובה השתמשתי, כלומר מדובר בשאלות על פורים שמישהו אחר הכין והרשה לאחרים להשתמש בשאלות שהכין על פורים וזה אף הופץ בפורום של מלמדים. ב"ה המשחק בשלב זה מתאים גם לשיווק ולהפצה. שאלתי היא האם מותר לי לשווק את המשחק באופן מסחרי, כשיש בה גם שאלות הלקוחות ממצגת שאלות שמישהו אחר הכין? אציין גם כי אינני יודע מי הכין את המצגת של השאלות, כי זה היה במאגר של חומר למלמדים על פורים הנתון למלמדים רבים (ובתוכם נמניתי) המשויכים לפורום המקבלים חומרים רבים ממורים שונים. תודה רבה, מנחם

תשובה:

שלום וברכה,

א. אם אתה לוקח תוכן ועושה בו שינוי מהותי, יש להקל לסחור עימו כיון שהתוכן שלך אחרי עיבוד מהותי נחשב לפנים חדשות. ב. מאחר והשאלות שנשלחו למלמדים שונים, לא מיועד למסחר, והבעלים הפקיר את המידע ולא שמר את הזכויות לעצמו, יש להקל בדבר.

בהצלחה.