שאלה למעשה בעניין היתר עיסקא

שאלה:

שאלה למעשה בעניין היתר עיסקא. כיום נוהגים שבהיתר עיסקא משתף הלוה את המלוה בכל עסקיו [זאת כדי שבמידה שהעסק המסויים שעבורו הוא לוה לא יריוח, יוכל המלוה ליטול רוח משאר עסקים, או ללהשביע אותו שלא הריוח בשאר עסקיו, ובאם לא ירצה להשבע יטול ממנו את סכום התפשרות תמורת וויתור על השבועה]. השאלה היא במי שנוטל הלואה לעסק מסויים ורוצה לשתף את שאר נכסיו, אבל המלוה חושש שיהיה מצב שעסק זה יריוח ואילו שאר עסקי הלוה יפסידו, ובאופן זה אילו הדבר יהיה ידוע וברור למלוה, לא יוכל ליטול שום ריוח, וכמו כן לא יוכל להשביע אותו, שכן הוא יודע בבירור שהמאזן של כלל העסקים היה בהפסד ואין לו עילה ליטול ריוח או להשביע. השאלה היא האם יש אפשרות לשתף את שאר העסקים על תנאי, היינו שבאם עסק מסויים זה יפסיד, אז יהיה המלוה שותף עמו בשאר עסקיו ויטול מהם רווחים, ובאם עסק זה יריוח ושאר עסקים יפסידו אזי יהיה שותף עמו רק בעסק זה ויטול ממנו רווחים, אף שכלל עסקיו הפסידו. בברכת התורה ובתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

לא צריך לחשוש, מאחר ונותן העסקה לעולם לא יכול לדעת ברור איזה עסקים יש לחבר, ואילי יש לו עסק שלא מודע אליו, ולכן לעולם יכול להשביעו שאין לו רווח משאר מקומות, וכפדיון השבועה יכול לגבות את הרווח. ולכן ההיתר עסקה שנערכת כיום אין צורך לחשוש ואין צורך לתנאי שהבאת.

בהצלחה.