עיסוקים אישיים בשעות העבודה

שאלה:

בס"ד שלום. שאלה שאמי שאלה אותה. היא עובדת במפעל גדול של מהנדסים . היא הבחינה כי אחד העובדים (בעל ותק) באופן קבוע מתעסק בעניינים אישים על חשבון שעות העבודה. לא מדובר במספר דקות אלא על כמות גדולה של שעות ובקביעות), הוא ממתרץ למנהלים שהוא צריך יותר זמן לכל פרוייקט שמוטל עליו ובכך, והם מאשרים את דחיית המשימה המוטלת עליו. חשוב להדגיש שמודר בהתנהלות קבוע ולא חד פעמית. רציתי לדעת האם הוא עובר עבירה? או שכל עוד המנהלים לא מבצעים ביקורת ומבחנים בכך, או עצם העובדה שהם מאשרים את דחיית המשימות ,משמע שהתנהלותו לא אסורה. (נראה לי שאימי צריכה לדון לכף זכות, אבל בכל אופן היא מרגישה שהוא מבצע גזל וחילול השם(הוא אדם דתי)) האם היא צריכה להגיד לו משהו? למנהל? חשוב לי להבין בעיקר האם זו עברה על פי דין , או רק ממידת חסידות. תודה רבה תבורכו על עבודת הקודש

תשובה:

שלום וברכה,

עובד שמתרשל בעבודה ועושה דברים אחרים על חשבון זמן העבודה, עובר באיסור גזל. ואין שום צד היתר בזה. ואם מצהיר שצריך עוד זמן לסיום הפרוייקט כאשר בכוונתו לעשות דברים אישיים, עובר באיסור שקר מלבד האיסור גזל. עובד צריך למלאות תפקידו בשלמות, וכדברי השולחן ערוך חושן משפט הלכות שכירות פועלים סימן שלז סעיף כ: "מוזהר הפועל שלא יבטל מעט כאן ומעט כאן, אלא חייב לדקדק על עצמו בזמן, שהרי הקפידו על ברכה רביעית של ברכת המזון שלא יברך אותה; וכן חייב לעבוד בכל כחו, שהרי יעקב הצדיק אמר: כי בכל כחי עבדתי את אביכן (בראשית לא, ו); לפיכך נטל שכרו אף בעולם הזה, שנאמר: ויפרוץ האיש מאד מאד" (בראשית ל, מג).

בהצלחה.