ברכה ראשונה ואחרונה על עוגת קצפת

שאלה:

שלום וברכה! אשמח לדעת, מה מברכים על עוגה שיש בה תותים ג'לי קצפת וקמח? ברכה ראשונה ואחרונה.

תשובה:

שלום וברכה

כאשר הקמח – הבצק הוא חלק מרכזי בעודה רק יש שכבות קצפת או על העוגה קצפת, הברכה היא מזונות כיון שהכל מאכל אחד, וברכה אחרונה אם אוכלים כזית מהעוגה עצמה בלא הקצפת והתותים בכדי אכילת פרס – מברכים על המחייה. לכתחילה יש לאכול מהדגן לבד כזית בכדי אכילת פרס, ובעוגה זו מצוי שחלק מרכזי גם בבצק הוא סוכר וביצים, אבל בענין זה כבר טרח המשנה ברורה בסי' רח סעי' ט ס"ק מח להמליץ טוב על מההג העולם שמברכים גם על כזית לבד מעוגה כזו על המחייה כיון שהתבלינים והביצים מעורבים ממש בקמח ולא ניכרים בפני עצמם [בשונה מהקצפת והתותים]. כאשר מדובר בשכבה דקה של עוגה למטה ומעליה שכבה עבה מאוד של קצפת או גבינה, וזה ממש כשתי שכבות מחולקות [לא מצוי בעוגת קצפת מצוי יותר בעוגת גבינה או גלידות שונות] יש שנהגו לעשות שתי ברכות, תחילה לוקח מעט מהגבינה ומברך שהכל ואחר כך לוקח מלמטה מהעוגה ומברך מזונות.

יום נעים.