שניים שרבו וניזוק הפלאפון

שאלה:

שלום וברכה! שמי אוהד וייס ואני מחנך בבית ספר בחדרה. אתמול היה אירוע בין שני תלמידים שלי שאני לא ממש יודע מה הדין בו. מדובר על ילדים בני 15. שני הילדים חיכו ליד שולחן הפינג פונג שבבית הספר וחיכו לתורם לשחק, בעקבות אי הבנה אחד מהם חשב שזה תורו ולקח את המחבט כדי להתחיל לשחק. הילד השני, שהיה זה תורו באמת, ניסה לחטוף את המחבט מידיו של הילד שתפס אותה ראשון. כתוצאה מזה הילד שתפס ראשון את המחבט דחף את זה שניסה לחטוף לו, כתוצאה מזה נפל הפלאפון שהיה בכיסו של הילד שתפס ראשון את המחבט. עד כאן העובדות ברורות. לגבי איך זה בדיוק קרה יש קצת הבדל בין טענותיהם של הילדים (ואין עדים שאפשר לברר איתם את העניין לאשורו): הילד שתפס ראשון את המחבט טוען שבודאות הילד השני נתן מכה בגופו לפלאפון שהיה מונח בכיסו, הוא הרגיש מכה ממנו, אך לא בטוח אם נתן לו את המכה בכוונה או לא. בכל מקרה, הפלאפון נפל ונשבר. הילד השני טוען שבשום צורה לא ניסה לפגוע בפלאפון של הראשון ואמנם ייתכן שכתוצאה מזה שהראשון דחף אותו – הוא פגע בטעות בפלאפון והפילו, גם אם הוא פגע בפלאפון – הוא ודאי לא שם לב לכך והוא לא יודע אם זה אכן קרה. אך מה שברור הוא, שוב, שהפלאפון נפל ונשבר. הם פנו אלי בשאלה האם הילד השני צריך לשלם לילד הראשון את עלות התיקון של הפלאפון.. השאלה הזו מסובכת מדי עבורי ואשמח אם תוכלו לעזור לי בנושא זה.. ברכה והצלחה, אוהד

תשובה:

שלום וברכה,

אם הפלאפון נשבר מההכאה של החבר השני, חייב השני לשלם, למרות שלא התכוון ולא ידע שיש פלאפון בכיסו. כדין מזיק בשוגג שחייב. אם יש צד שהפלאפון נפל מההתגוננות והדחיפה של הראשון, הרי שהשני לא הזיק אלא הראשון הזיק את עצמו. ואם יש ספק מי שבר את הפלאפון, אין יכולים להוציא ממון מספק ולכן השני פטור מחמת ספק.

שבוע טוב.