הזיק רכב שחנה בכניסת החנייה

שאלה:

שלום וברכה רצינו בבקשה לדעת מהי ההלכה באדם שיצא מהחניה הפרטית שלו ברוורס ולא שם לב שאדם אחר חנה וחסם את החניה ובעל החניה פגע במכונית החוסמת האם הוא מחוייב לשלם את הנזק נודה על תשובה מהירה ומנומקת יישר כחכם וכל טוב

תשובה:

שלום וברכה,

אדם  שהזיק תוך כדי נהיגה נחשב לאדם המזיק בידיים. וכלל הוא במזיק בידיים שחייב גם אם הזיק שלא בכוונה או בשוגג. אם הזיק באונס גמור, או שהדבר שניזוק היה מונח במקום שלא היה אמור להיות שם והמזיק לא היה אמור לדעת מכך – פטור המזיק.

רכב שחנה בחנייה למרות שחנה שלא כדין, לא ניתן לומר שלא היה יתן להבחין, ולא דומה לחבית שהונחה ברה"ר, ולכן הנהג שפגע חייב לשלם על הנזק.

בהצלחה.

מקורות:

אדם המזיק בשוגג חייב – שו"ע חו"מ סימן שעח ס"א.

נהג שהזיק תוך כדי נסיעה נחשב למזיק בידיים, ללא הבדל אם נסע במהירות מופרזת או באיטיות. כל כוח שעצור ביד האדם ושליט עליו, נחשב לאדם המזיק ולא לממון המזיק. ראה שו”ת הרא”ש כלל קא סימן ה לגבי רוכב על הסוס והסוס הזיק ברה”ר שלא דנים את הסוס כבהמה שהזיקה ברה”ר אלא כאדם המזיק, כיון שהסוס נשלט בידי הרוכב, נחשב שהרוכב הזיק בידיים. דברי הרא”ש הובאו להלכה בשו”ע שם ס”ט.

הזיק חפץ שהיה מונח ברה"ר חילוק אם המקום מיועד להניח לבין מקום שלא מיועד להנית ולא היה יכול להבחין – ראה שו"ע סימן תיב.