ברכה על שוקולד עוגיות

שאלה:

מה מברכים על שוקולד עם עוגיות של עלית ברכה ראשונה ואחרונה? בתודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

לדעתי יש לברך על שוקולד זה שהכל ואסביר: יש לנו כלל בהל' ברכות הנהנין, שכל שיש בו מחמשת מיני דגן, אפילו הדגן הוא מיעוט, כל שהוא בא לטעם וכחלק מעיקר המאכל ולא רק כדי לדבק ולייצב את המירקם – ברכתו מזונות. ולכן למשל כיף כיף ופסק זמן לדעתי יש לברך עליהם מזונות, משום שאמנם השוקולד הוא רוב, אבל הוופל הוא חלק משמעותי כאן מהענין, וזה חלק מעיקרו. אמנם לגבי שוקולד עוגיות הדין שונה, וכבר עסקו בזה הפוסקים לגבי ברכה על שניצל, וקבעו, שכאשר הבשר הוא העיקר וכל אדם מבין שהוא אוכל בשר, והציפוי הוא רק תבלין, למרות שזה בא לטעם זה עדיין תלא עיקר מאכל אלא תיבול בעלמא והברכה היא שהכל, וכך המנהג הרווח. נראה לי שגם בשוקולד עוגיות זה כך. ברכה אחרונה בכל מקרה בורא נפשות גם בכיף כיף, כיון שלא אוכלים כזית מהדגן בכדי אכילת פרס.