תביעת בבית דין על שחויב בערכאות שלא כדין

שאלה:

הגשתי תביעה בבית משפט (בלית ברירה) וביקשתי פטור מאגרה ואישרו לי. העורך דין של הנתבע החליט לבקש מבית משפט לבטל לי את הפטור מתשלום האגרה, החלטתי לשלם את האגרה בכל זאת בלית ברירה, השאלה שלי היא האם זה נקרא מסירה הרי בעצם הבקשה של הנתבע שאשלם את האגרה למרות שקיבלתי פטור אין לנתבע תועלת מכך מלבד ההפסק שנגרם לי. והאם אני יכול לפנות לבית דין רבני בנושא הזה? אודה לכם לתשובה כולל מקורות הלכתיים בהקשר.

תשובה:

שלום וברכה,

כדי לתבוע בבית משפט יש לקבל היתר מפורש מבית דין. וללא היתר מפורש אסור לפנות לערכאות גם במצב של "בלית ברירה". אדם שפנה לתביעה בבית משפט, אין לו זכות לחזור ולתבוע את חברו בבית דין, למרות שלפי הדין השני חייב לשלם לו. בפוסקים הוזכרו ב' טעמים. א. כיון שקיבל אותם לדין, אינו יכול לחזור ולתבוע. ב. קנס שקונסים אותו שפנה לערכאות.

במקרה הנ"ל שתי הטעמים קיימים, ולכן אין לבית דין לדון על תביעתו של התובע שחויב בערכאות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן כו סעיף א. ובנתיבות ס"ק ב בשם בתומים שהביא את ב' הטעמים.