קידוש לבנה כשהלבנה נגלית ומתכסית

שאלה:

שלום אתמול לאחר תפילת ערבית התלבטנו אם לעשות קידוש לבנה, שנדחה כבר משבוע שעבר. מדי פעם העננים התפזרו וראו לקצת זמן את הירח, ומיד התכסו. ושוב התגלה וכו' חלק מהאנשים אמרו שאי אפשר לעשות קידוש לבנה, כי היא מתכסית כל הזמן. חלק אמרו שמספיק לראות לפני הברכה ולברך. מה ההלכה? תודה

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה בסי’ תכו ס”ק ג כתב שאם נתכסתה בענן דק ועדיין ניכרת היטב צורתה, ניתן לברך וכך מנהג בני אשכנז, אולם במורה באצבע לחיד”א סי’ ו אות קפד ובבן איש חי פ’ ויקרא כתבו שאין לברך אפילו שהכיסוי דק, וכן החמירו הספרדים. גם לבני אשכנז יש שכתבו שלכתחילה ראוי להקפיד, ראה בס’ דעת תורה בסי’ תכו שהביא בזה מחלוקת בין גדולי האחרונים.

לכתחילה הלבנה צריכה להיות גלויה בכל עת הברכה, אבל בדיעבד אם כבר התחיל את הברכה עצמה ונתכסתה באמצע, יצא ידי חובתו, ראה משנה ברורה שם ע”פ דברי המגן אברהם שם ס”ק א. לכתחילה אם משער שכך יקרה לא יתחיל לברך, כ”כ במשנה ברורה שם, אמנם אם בלא זה יפסיד לגמרי את המצוה, וכגון שהוא בערב האחרון לברכה מן הסתם יברך, כיון שבדיעבד די בכך שראה אותה בתחילת הברכה.