לימוד תורה ותפילה בקברי צדיקים

שאלה:

לכבוד הרבנים הגאונים שליטא . רציתי לדעת האם מותר ללמוד תורה בקברי צדיקים. וכן רציתי לדעת האם מותר להתפלל שם. תודה רבה וזכו למצוות.

תשובה:

שלום וברכה

מקובל שבקברי צדיקים לומדים תורה ומתפללים, כך בקבר רחל וקבר רשב”י שנעשו מקומות תפילה, וכך גם אצל רבי נחמן מאומן. כל מקום שנעשה בית כנסת במבנה ואינו סתם בתוך בית קברות, נוהגים בו כמו בבית כנסת. כנראה שלא שייך הסברא של לעג לרש בצדיקים אלו, הם עדיין במצב יותר טוב מאיתנו… אבל צדיק שקבור בבית קברות עם אנשים אחרים ולא בחדר נפרד, אין ללמוד שם. אלא שבאופן כללי נהגו להקל באמירת תהילים לעיעלוי נשמת הנפטר כיון שזה לטובתו.