עובד בחנות שמכר סחורה במשקל לא תקין

שאלה:

שלום..לפני שנתיים עבדתי במסגרת עובדי זכיין למכירת ירקות ..הייתי אחד מהעובדים האחראים {אומנם מעליי היה מנהל}..במסגרת עבודתי כיוון שההתנהלות של המנ"כל הראשי לא הייתה לדעתינו נכונה כמו למשל להביא עוד עובדים כפי שהתחייב לנוכח הלחץ האדיר שבו היינו וכך בעצם "הורינו היתר " לעצמינו בהרבה פעמים לשקול לא בצורה מדוייקת את הסחורות וכמו כן המשקולת האלקטרונית לא הייתה מדוייקת {איסור משקולות }ופעמים לפני שקילה היינו אמורים להוריד את כל הפירות המקולקלים מה שלא נעשה מפאת הלחץ וחוסר בעובדים ועוד כהנה וכהנה בעיות הלכתיות של סוחרים שנמצאים בלחץ של עבודה ומזלזלים בהגינות של מסחר שאמור להיות וזאת כתוצאה מחוסר הדדיות מצד המנכ"ל -זכיין עצמו. היום אני בחור ישיבה ורוצה לדעת איך לחזור בתשובה מבחינת השבת גזל.ראוי לציין שאני יכול להגיע למנכ"ל עצמו אם כי לא בטוח שזה נכון בשלב זה כי יש לו תביעה מול המנהל -חבר שעבד עימי וזה לא שייך להעיד בעצם לרעתו…הורוני מה לעשות?אולי לשכוח מהכל ולהתקדם הלאה?

תשובה:

שלום וברכה,

לא הבנתי משאלתך מי נעקץ מאי תקינות המשקל – המוכר או הלקוחות. אם גרמתם הפסד למוכר  – שהלקוחות קיבלו מדאי הרבה – עליכם לרצות את המוכר. אם ההפסד היה על הלקוחות שלא קיבלו מספיק מחמת טעות המשקל, נחשב גזל של רבים. ודינו כגוזל את הרבים שאינו יודע למי להשיב, שיעשה צורכי רבים – דהיינו שהסכום שחייב יעביר למוסד ציבורי – בית כנסת, מקוה או אגודה שמשאילה ציוד.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רסו סעיף ב ובערוך השלחן שם.