דיין צריך לשמוע את שתי הצדדים בפני שתי הצדדים כדי לדון

שאלה:

האם צריך הדיין לומר לנתבע מי תבע אותו ומה התביעה בדיוק . או ישר להכנס לעניין עם הנתבע ורק אחר כמה ימים הנתבע מבין שיש תובע?

תשובה:

שלום וברכה,

כמדומני שיש טעות בשאלתך. אין מושג שדיין ישמע צד אחד בלי נוכחות של הצד השני. שכתוב "שמוע בין אחיכם" מכאן אזהרה לדיין שלא ישמע זה שלא בפני זה. ואם שמע צד אחד שלא בפני השני אסור לו לדון בדבר. וא"כ לא שייך שידון נתבע בלי שידע שיש תובע.

כמו כן דעת הש"ך שהתובע צריך לספר לנתבע על נושא התביעה, ולא יכול להגישו לתביעה מבלי לספר לו מראש את נושא התביעה.

מקורות:

דיין צריך לשמוע את שתי הצדדים זה בפני זה  – גמרא סנהדרין דף ז ע"ב. שו"ע חו"מ סימן יז סעיף ה.

צריך התובע להודיע לנתבע על איזה נושא תובע אותו – ראה ש"ך סימן יא ס"ק א ודלא כדעת באר שבע.