הכנת תה עם דבש ונענע בשבת

שאלה:

שלום אני מעוניין לשאול האם מותר לשתות דבש עם מים חמים בשבת האם אין בזה איסור בישול ? אם אני שם כף/כפית דבש בכוס ואז על זה מים חמים ? במיוחד אם זה דבש שהוא די מוצק ולא כל כך נוזלי ושאלה שנייה היא לגבי שטיפה של עלי נענע בשבת לצורך הכנת תה לשים בקערה ולמלא מים אסור משום איסור בורר נכון ? ולקח אותם ביד ולשטוף בברז זה מותר ? אבל גם אסור לקחת אותם מהשקית ולבחור כי זה איסור בורר נכון ?

תשובה:

דבש, יש להחמיר שלא ליתנו בכלי שני אלא בכלי שלישי, כלומר מערים מים מהמיחם לכוס ומכוס זו לכוס אחרת, ואז ניתן לערב שם דבש ללא הגבלה. דבש מוצק ממש מעבר לרגיל יש להחמיר שלא לשים במים חמים כלל, כמו שאסור לרסק קרח, משום נולד.

בעלי נענע ודאי אין להקל אלא בכלי שלישי, לגבי רחיצתם, כיון שבודאי מדובר בגידול מיוחד ללא חרקים מותר לרחוץ בברז בשבת, להשרות אסור, בפרט אם יש עליהם עפר.

מקורות:

ארחות שבת ח”א עמ’ לא.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. על נענע נכונים בודאי דברי הערוך השלחן שכתב לגבי תה שעינינו הרואות שמתבשל בכלי שני [ואולי אפילו שלישי] שכן הטעם ניתן בדיוק באותה מידה גם בכלי שני.