יום השנה בשנה מעוברת / מה עושים ביום השנה לפטירה?

שאלה:

אדם שאביו נפטר בכ"ג באדר בשנה רגילה (לא מעוברת), מתי מציינים את יום השנה במקרה של שנה מעוברת – באדר א' או באדר ב'? בכלל, מה חובה או מה נהוג לעשות באותו יום? ביחס ל-2 השאלות הקודמות, האם יש הבדל בין יוצאי אשכנז לבין יוצאי עדות המזרח?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה יש חילוקי מנהגים: למנהג בני אשכנז עיקר יום האזכרה הוא באדר א', אף שיש מחמירים לשמור על שני הימים – גם באדר ב', ואילו למנהג בני ספרד יום השנה יהיה באדר ב', ראה שו"ע ורמ"א בסי' תקסח.

בנוגע למה שעושים ביום זה, יש את נושא אמירת הקדיש ולעבור לפני התיבה בכל שלושת התפילות, יש את העליה לקבר, ראה כאן מה אומרים שם. מלבד זאת יש שנהגו לעשות סיום מסכת ביום זה עם סעודה, ויש מבני ספרד שמביאים "ברכות" לבית הכנסת, כלומר כיבוד עם ברכות מגוונות כדי שיברכו לעילוי נשמת הנפטר. יש שנהגו להתענות ביום זה, אף שבזמנינו שירדה חולשה לעולם פחות מתענים וידוע שמנהג משפחת בעל החתם סופר היה שלא מתענים. יש לתת צדקה לעילוי נשמת הנפטר וכל מה שאפשר עוד לעשות טוב לעילוי נשמתו. וכמובן לומדים משניות לעילוי נשמה, יש גם שנהגו סדר מיוחד של משניות, פרקים שמתחילים באותיות שמו של הנפטר.

בשורות טובות.