ברכה שאינה צריכה כדי להשלים למאה ברכות בשבת

שאלה:

שלום וברכה! ידוע שאפשר לברך בליל שבת בין הקידוש לסעודה כדי להרוויח ברכות על כל מיני דברים ובלבד שלא יאכל שיעור כדי לא להיכנס למחלוקת לעניין ברכה אחרונה, אך מה יהיה הדין אם ברכתי "האדמה" לפני הסעודה ובתוך הסעודה ברצוני לברך שוב "האדמה", זה מותר? והאם יש הבדל אם זה קינוח?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יש לשים לב שיש דברים הבאים מחמת הסעודה שלא מברכים עליהם בתוך הסעודה, לגבי דברים שמברכים עליהם גם בתוך הסעודה, יש שהתירו שכאשר הוא מברך לפני הסעודה על מאכל אחר, יכוין שלא לפטור אלא את מה שלפניו, ולא את מה שיבוא לו אחר כך, כדי להשלים למאה ברכות בשבת, ראה מגן אברהם סי' רטו ומה שהביא בזה בס' פסקי תשובות סי רצ אות א הערה 8. כמובן בתנאי שהם מינים שונים.

אבל למעשה חשוב לדעת שבמציאות החיים בזמנינו מאוד בנקל מגיעים למאה ברכות גם בלי לגרום ברכה שאינה צריכה, ולכן לדעתי אין להשתמש בכל בעצות האלו. תעקוב פעם סביב כל מה שאתה אוכל שותה ביום השבת בצירוף ברכת אשר יצר ועוד דברים מזדמנים ותראה שאתה עובר בקלות את המנין הדרוש. בזמנים קשים יותר אנשים לא היו אוכלים ושותים בין הארוחות וגם בית הכסא היה מרוחק מהבית ועוד.