לימוד משפטים ולייצג לקוחות בבית משפט

שאלה:

1}האם יש אופניים מסוימים שבהם מותר לפנות לערכאות ללא שאלת רב ? 2}האם מותר ללמוד משפטים {באוניברסיטה } היות ואח"כ אני הולך לייצג אנשים שלא כמשפט התורה או שהמקצוע הזה הוא פסול מבחינה הלכתית ?.

תשובה:

שלום וברכה,

לתבוע בערכאות צריך היתר מבית דין, גם באופנים שמותר לתבוע. כדי שלא יהיו פרוצים בדבר, וכמבואר בשו"ע חו"מ סימן כו סעיף ב.

מותר ללמוד משפטים ולהיות עו"ד, אלא שמוטל על העו"ד לדעת אלו מקרים מותר לייצג לקוחות, ובאלו מקרים אסור לייצג לקוחות. אדם שתבעו אותו בערכאות, מותר לעו"ד לייצג את הנתבע, שהרי לא הוא פנה לערכאות אלא תובעים אותו. כמו כן במקרה שיש היתר לתובע מבית דין לפנות לערכאות, או שקיבל היתר לפנות להוצאה לפועל, מותר לעו"ד לייצג את הלקוח. ולכן יש לעו"ד להתייעץ עם דיין בכל מקרה, כדי שלא יעבור באיסור פנייה לערכאות ח"ו.

בהצלחה.