נתקל בכלב ונפל וניזוק חפץ שבידו – חיובו של בעל הכלב

שאלה:

לרבנים שלום רב שכן סחב מכונת כביסה מרכבו לבית בדרך לבית כלב קטן של השכנים מסוג פינצר נכנס לו בין הרגלים מפחד לדרוך על הכלב הוא נפל והמכונה ניזוקה האם בעל הכלב חייב . יישו כח

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שנתקל בבהמה ונפל, לא נחשב לנזק של בהמה אלא נזק של בור. מאחר ולא הבהמה הזיקה אלא נתקל בה ונפל. ובור פטור על הכלים. ולכן פטור בעל הכלב על נזקי המכונת כביסה.

בהצלחה.

מקורות:

בגמרא ב"ק לא ע"ב מצאנו שאדם שנפל שלא באשמתו ובא אחר ונתקל בו – האדם ששוכב על הכביש דינו כבור המזיק, ופטור על הכלים. וכן בבהמה שנתקל בה אדם ונפל נחשב לבור. גם אם נאמר שנחשב לבהמה שהזיקה, אין זה אלא גרמי דבהמתו  – שאדם ניתקל בבהמה ומחמת זה נשברה המכונה, ואין זה נזק ישיר אלא עקיף – וגרמי בבהמה פטור. כמבואר בשו"ע סימן שפו ס"א.