אכילת דגים עם חלב

שאלה:

בס"ד שלום רב לפי מיטב זכרוני יש מנהג שלא לערבב דגים עם חלבי האם אשכנזי חייב לשמור על כך ? או שאפשר לאכול ביחד ? ואם לא, מותר לאכול דג ומיד אחר כך קינוח חלבי ? האם מותר לטגן דג במחבת חלבית ?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה כידוע יש מנהגים חלוקים: מנהג הספרדים על פי דברי הבית יוסף להחמיר שלא לאכול דג עם מוצרי חלב, אולם בני אשכנז הקלו בזה [למעט מעט מיהודי הונגריה]. הרמ”א אף התבטא בחריפות כנגד הוראת הבית יוסף שנתערבב לו בשר בחלב, שכן בשר ודאי אסור לאכול עם דג ביחד.

בכל מקרה מותר לאוכלם בזה אחר זה באותה סעודה.

מקורות:

בב”י יו”ד סי’ פ”ז הביא דין זה, וכן כתב ברבינו בחיי פרשת משפטים שיש סכנה באכילתם יחד. ובאוצר חיים למהר”י צהלון כתב שאכילת דגים עם חלב מולידה חלאים קשים ר”ל. וכן פסק למעשה בשו”ת יחוה דעת ח”ו סימן מ”ח שלבני עדות המזרח יש להמנע מלאכול דגים עם חלב או גבינה. וכתב שם שעם חמאה מותר.

אך בני אשכנז אינם נוהגים בזה כמו שכתב הדרכי משה שם שלא ראה מימיו נזהרים בזה, וכן כתב הש”ך שם סק”ה שלא נזהרים בזה, וכן כתב הפתחי תשובה שם סק”ט והערוך השולחן י”ו פז,טו. אמנם בדרכי תשובה שם הביא מחכמי הונגריה ועוד שהקפידו על כך, וכך נהוג בחלק מקהילות החסידים.