שימוש בערלת הברית למחקר רפואי

שאלה:

שלום
אני עובדת במעבדת מחקר. במעבדה מביאים עורלה של תינוקות מברית המילה ומפיקים מהעורלה תאים לצורך המחקר.
יש לציין כי מטרת המחקר היא בסופו של דבר לסייע לאנשים מבוגרים וחולים
ברצוני לשאול האם מותר לי להפיק את התאים האלו?

תשובה:

המנהג הוא שמניחים את הערלה בעפר, ומנהג הספרדים לומר בשעת הנחתו בעפר “והנחש עפר לחמו”, אבל אין זה משום חיוב קבורה, אלא מנהג על פי סוד, לכן אין איסור לעשות זאת, אבל ודאי יש להקפיד לאחר הפקת התאים לקבור כל מה שנשאר. לכתחילה אין להורים לתת ערלה למחקר.

מקורות:

שו”ע יו”ד סי’ רסה סעיף י, וכן נהגו על פי המבואר בזוהר הק’ (רעיא מהימנא כרך ג (ויקרא) פרשת תזריע דף מד עמוד א) “ולההוא ערלה מתקני מאנא חדא בעפרא, לאשראה ההוא ערלה בגויה ברזא דכתיב (ישעיה סה) ונחש עפר לחמו, (בראשית ג) ועפר תאכל כל ימי חייך”, וכן ציין לזה בחכמת אדם (כלל קמט סכ”ג) שזה הטעם שמניחים בעפר.