שתה יין פחות מכשיעור – האם מברכים על המים ששותה

שאלה:

שתה כזית יין ומיד אח"כ רביעית מים. האם יברך בורא נפשות על המים? כיוון שיש סוברים ששיעור ברכה אחרונה על היין חל מכזית ואז ממילא פטור מנפשות על המים

תשובה:

שלום וברכה

להלכה דין יין פוטר שאר משקים וכדומה נאמר רק באופן שאתה מברך על העיקר ואז אתה פוטר את הטפל מברכה ראשונה ואחרונה, אבל באופן שאתה לא מברך על העיקר, כי להלכה אנחנו לא מברכים על כזית יין, ודאי צריך בורא נפשות על הטפל.

מקורות:

בס' לקט הקמח החדש סי' רח אות לא כתב כך:

לדעת המשנה ברורה (שער הציון אות ע), כששתה פחות מרביעית יין ושתה גם מים, צריך עיון איך יעשה בברכה אחרונה, דיש אומרים {עי' שו"ע סי' רי סעי' א} דאפילו שתה רוב רביעית יין מברך ברכה מעין ג', וממילא אינו יכול לברך בורא נפשות על המשקין, דכי משום שאין יודעין לברר ההלכה יחוייב על ידי זה לברך בורא נפשות. אמנם דבריו תמוהים, דמה שאומרים שתה יין ומים אינו מברך בורא נפשות על המים, מחמת דברכה מעין ג' שלאחר היין פוטרתו, אין הפירוש שהטפל [המים] אינו צריך ברכה מחמת שניטלה ממנו סיבת החיוב, אלא כוונת הדברים שהוא נפטר בברכת העיקר, אך אם אינו מברך על העיקר מאיזה טעם שהוא, בודאי צריך לברך על הטפל (עמק ברכה עמוד מ"ט).