גדר עני של בחור ישיבה

שאלה:

בן בר מצווה, הסמוך על שלחן אביו שב"ה לא חסר בבית כלום, אך הבן לכשעצמו אין לו ממון.

האם לבן יש גדר עני כפי המוגדר במסכת פאה?
או שמכיוון שמסתמא יהיה בשנה הקרובה עדיין סמוך על שלחן אביו נחשב שיש לו מזון לשנה ולא מקרי עני.

וכן אדם שיש לו בבנק מליון ש"ח אך הוא בעל חוב של מליון ש"ח (אפילו לא הגיע זמן הפרעון), האם נקרא עני לנפקא מינות הלכתיות?

תשובה:

שלום רב,

במרדכי (ב"ב רמז רמא כתב שאין לךהם דין עני בשביל מתנות עניים. אולם ראה בקהילות יעקב (סוכה סי' כט) שדן בזה, וכך כתב: ."מ"מ כיון דבמציאות עני הוא שהרי אין לו כלום משלו רק מפני שכבר אינו חסר לו צרכיו י"ל דאין כאן מצות צדקה, וכנ"ל א"כ היכא שידעינן שהאב אינו מספק צרכיו כהוגן אם מחמת עניות או מחמת כילות ודאי שיש בו מצוות צדקה ליתן לו די מחסורו אשר יחסר לו. ולפ"ז תלמידים בני הישיבה אע"פ שאין להם משלהם כלום מ"מ כל זמן שעניניהם מסודרים כל הצורך ע"י הנהלת הישיבה או ע"י ההורים כפי הראוי למשפחתו וכפי הרגלו י"ל דאין שם חיוב צדקה כנ"ל. ומיהו אם אין להם כל סיפוקם כפי צרכם ודאי איכא בהם מצוות צדקה דהא באמת עניים הם ודי מחסורו אין לו ויכולים לקיים בהם מצוות מתנות לאביונים בפורים ועי' במרדכי ז"ל פ"ק דב"מ סי' רמ"א וקצרתי ואכתי צ"ע בכל זה".

לגבי השאלה השניה, לפי המבואר בסוגיה בב"ק ז' ע"א – ע"ב, במי שיש לו בתים שדות וכרמים ואינו מוצא למכרן שאפשר להאכיל אותו מעשר עני עד שימכור, א"כ גם במקרה זה, לכאו' הדין כן.