כניסה למקווה במחיר פחות מחמת טענות על בעל המקווה

שאלה:

האם יש מקוה ששייך למועצה אבל האדם הממונה על המקוה אינו מתפעל אותה כראוי במים חמים והכניסה למקוה עולה 5 שח
מה שאין כן במקוה הפרטי שלו הכניסה עולה עשר ויש מים חמים
האם מותר להיכנס למקוה שלו ב 5 שח שהרי לא הותיר לי ברירה אלא להיכנס למקוה שלו

תשובה:

שלום וברכה,

העובדה שמניח את המקווה של המועצה לא מאפשרת לגזול את ממונו, ולכן אסור להיכנס למקווה הפרטי ללא תשלום מלא. העצה היחידה לפנות למועצה ולספר להם שהתושבים מעוניינים שהמקווה יהיה מטופח ועם מים חמים.

בהצלחה.

מקורות:

מצאו את המושג של עביד איניש דינא לנפשיה – שאם רואה אדם שגזל אותו מותר לו להכותו ולהוציא ממנו את ממונו. וכמו כן אם הניח כדים בחצר וחסם לו את המעבר, מותר לשבור לו את החביות כדי שיוכל לעבור. אך אדם שלא מפעיל את המקווה של המועצה, לא גונב את הציבור, אלא מונע שירות הוגן מהציבור, ולכן לא ניתן לגזול ממנו בתמורת ההזנחה שלו.