רואה את מקומו הראשון – גדרו

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
מה הכוונה כשאומרים לעניין ברכות אם רואה את מקומו הראשוון…
מה נקרא רואה את מקומו? המקום ממש? לדוגמא אם אכלתי במקום א' ועברתי למקום ב' ואני רואה את המבנה אבל לא את החדר שבו אכלתי ?

תשובה:

שלום רב

ודאי צריך לראות מקומו ולא את הקיר החיצוני של אותו מקום, אלא שנחלקו הדעות אם צריך לראות את מקום אכילתו ממש או שדי בכך שהוא רואה את פנים החדר בו אכל.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי’ קעח ס”ק יב שצריך לראות את המקום עצמו ולא רק מבחוץ אבל ראייה דרך חלון מספיקה ומספיק לראות מקצת מקומו. ובערוך השלחן שם סעי’ י שלא צריך לראות את מקום ישיבתו ממש. אולם ראה בקצות השלחן סי’ נז ס”ק ב שצריך לראות את הד’ אמות שבהן אכל. בחיי אדם כלל נט סעי’ ו מחדש, שגם אם הוא רואה רק כשהוא עומד ולא כשהוא יושב, מותר לו לשבת שם ולהמשיך אכילתו.