גבית פיצוי מהחברה ע"י נסיעה בחינם

שאלה:

האם מותר להחזיר לעצמי פיצויים שוודאי מגיעים לי רק זה מידי הרבה פרוצדורה דרך נסיעה ללא תשלום בתחבורה ציבורית בארץ?

תשובה:

שלום וברכה,

לנסוע בתחבורה ללא תשלום נחשב לגזל. ואם בכוונתו להוציא מהם חיוב כספי שחייבת לו החברה, ברוב המקרים לא יהיה היתר לעשות זאת, כיון שאין החיוב ברור לחלוטין. וכמו כן לא יוכל להוכיח זאת בבית דין. ולרמ"א בכל מקרה אסור.

בהצלחה.

מקורות:

נסיעה ללא תשלום נחשב לאיסור גזל. אלא שאם התובע יש לו תביעה כספית נגד החברה, ורוצה לנסוע ללא תשלום כדי להוציא הם את הפיצוי. ומצאנו בזה בשו"ע חו"מ סימן ד שעביד איניש דינא לנפשיה – שאדם יכול לעשות דין לעצמו, אך דין זה נאמר דווקא שהחיוב הנגדי הוא ברור ויוכל להוכיח זאת בעדים בבית דין, אבל אם אין לו עדים על החיוב, אסור לו לעשות דין לעצמו. וכמו כן אם החיוב לא ברור לגמרי אסור. והרמ"א הביא שי"א שהדין הנ"ל נאמר דווקא שמוציא את החפץ שללו שגזול ביד חברו, אבל להוציא ממון תחת חיוב אחר- אסור. ולכן אם יש לאדם תביעה של פיצויים נגד חברה, לא תמיד יש הוכחה, ולא תמיד החיוב ברור, ואם בב"ד לא יוכל להוכיח זאת – אסור. ולשיטה שהביא הרמ"א אסור בכל אופן.