לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מעשה ידי האשה כשהבעל אינו מפרנס

שאלה:

לכבוד הרב,
אשה המפרנסת היחידה, הבעל לומד תורה ולא אמרה "איני ניזונית ואיני עושית" האם מעשי ידיה שנותרו שייכים לבעל ?

תשובה:

שלום רב,

שאלה זו נידונה בפוסקים. מקור הסוגיה הוא מדברי המהרי"ט בשו"ת (ח"ב חו"מ סי' סז) שכתב: "אותן נשים גבירות הנכנסות בחצרות מלכים וטירותם והן כאניות סוחר להביא טרף לביתם, ומכלכלות בעליהם ואינן ניזונות משלהם כלום, מעשה ידיהן שלהן". וראה בשו"ת רב פעלים ח"ב אבה"ע סי' טו שכך פסק אודות אישה שהיתה הסוחרת בבית והמפרנסת ובעלה שקד על התורה ועל העבודה ולא פירנס את ביתו. אולם מעשית זה קצת קשה משום שהמהרי"ט עצמו סייג את דבריו שרק באופן שהבעל לא פרנס מעולם. אבל אם בתחילה הוא פרנס ואפילו אם לא היה די בפרנסתו, לא שייך לומר שמעשי ידיה לעצמה אם לא אמרה איני ניזונת ואיני עושה (מלבד כמובן עצם השאלה איזה מעשה ידיים מדובר ואם עבודות מסוג אלו גם אומרים מעשי ידיה לבעלה). וראה גם בחוז"א אבה"ע סי ע' סק"ו.