המנעות מפתיחת בקבוקים בשבת – הידור מצוה או חשש איסור?

שאלה:

שלום כבוד הרב,
יש לי וויכוח קל עם חברי.
1. אם יהודי מחליט שהוא לא פותח בקבוק פלסטיק משבת, למרות שמעיקר הדין מותר-
האם זה נקרא 'הידור מצוות שבת'? או שמא מדובר ב'חומרה'?

2. האם כשמדברים בשיחות על 'הידור מצווה' -האם הכוונה היא רק ל'נוי מצווה' כגון: שופר מהודר, סוכה יפה, ציצית נאה וכו'? ואין הכוונה ל'חומרות' שבהם "נמנעים" מלעשות איסור כגון מלאכת-שבת?

המון תודה,

תשובה:

שלום וברכה

אכן יש חילוק גדול בין המנעות מחמת חשש איסור לבין הידור מצוה, אלו הם שני ענינים שונים לגמרי. כאשר אדם נמנע מחשש איסור, או שהדבר מותר או אסור, הוא פשוט אינו יודע או אינו רוצה להכריע ולכן הוא מחמיר, הידור מצוה שייך בענינים של נוי או במעשים הנוספים על המחוייב באופן ברור.

לגבי עצם הנושא של פתיחת בקבוקים בשבת, אכן יש להחמיר בזה, בפרט בזמנינו שהטבעת היא ממש חלק מהפקק ולא כמו בעבר שהיתה רצועה דקה תחתיו.

וראה עוד כאן בענין זה.