לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

זכויות יוצרים בספרי יסוד

שאלה:

באחת השאלות, הרב ענה שלא שייך זכויות יוצרים בתוכן של ספרי יסוד (משנה, גמרא, תוספתא וכו').
1. האם אפשר לקבל לכך מקור? האם זו הלכה מוסכמת ללא חולקים?
2. האם זה תקף גם להגהות? למשל הגהות הגר"א על התוספתא.
3. במידה ואני מעתיק ספרי יסוד מספר שנמצא באתר היברו בוקס, המפרסמים את הספרים תחת רישיון מסויים, האם עדיין אין כאן משום זכויות יוצרים, ומותר לי לבצע שימוש מסחרי במה שהעתקתי?

תשובה:

שלום וברכה,

הטקסט של הגמרא והמשנה והשו"ע ועוד, לא שייך לשום אדם, ולכן לא שייך בזה זכויות יוצרים. כאשר הוצאה מסוימת עשו עימוד מקצועי על ספרי יסוד, אסור להעתיק מהם את העמוד, אבל את הטקסט מותר להעתיק. ולכן מותר להעתיק מתוכנת מחשב את הטקסט של הגמרא והמשנה וכל הספרי יסוד שאין עליהם בעלות, גם למטרת מסחר.

כמו כן הגהות הגר"א על התוספתא לא שייכים לשום גורם ולכן לא שייך בהם זכויות יוצרים. ואין חולק בדבר משום שהמציאות היא שאין בעלות על הטקסט של ספרי יסוד.

בנוסף, לפי חוק זכויות יוצרים יש זכות למחבר שבעים שנה אחר מותו, ואח"כ פוקע זכות היוצרים.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש להם זכויות יוצרים על העימוד ותיקונים, אבל אין להם זכויות על הפירוש של רש"י. לא ניתן להגן על זה בזכויות יוצרים מאחר והחומרה של ספרי יסוד לא מוגנים בזכויות יוצרים.