התחייבות למעשרות או צדקה

שאלה:

היינו בסמינר של ערכים לפני שנה והתחייבנו לתרום 1000 ש"ח בחודש למשך שנה. היינו בטוחים שיש באפשרותנו לתרום וקיבלנו דיסק מתנה, אח"כ נוכחנו שאיננו יכולים לעמוד בהתחייבות הזו, ואנו תורמים להם 250 ש"ח בחודש. העיקרון אצלם אומר שמי שתורם 200 ש"ח לחודש מקבל שבת במלון חינם ועכשיו הם לא רוצים לתת לנו את המלון.
מה הדין במקרה כזה שאדם התחייב לצדקה או מעשרות ולא יכול לעמוד בכך? (ייתכן שבעתיד נוכל)

תשובה:

שלום וברכה

אם זה בלי נדר, אין צורך לעשות התרת נדרים, אבל אם זו היתה התחייבות בלי לומר שהיא בלי נדר, באופן כזה שאין כסף ובפרט שהנדר היה בלב ניתן לערוך התרת נדרים ובענין זה יש לפנות לרב בית הכנסת המקומי, ועל פי הכלל שגם נדרי צדקה מתירים מדוחק.

להבא יש להקפיד מאוד לומר במצב כזה שהתרומה היא בלי נדר.

בענין המלון לא הבנתי מדוע אינם עומדים בהתחייבותם, כדאי לבקש מהם הסברים.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה.