ברכת ברוך שחלק על מלך / בשלטון דמוקרטי

שאלה:

עלתה שאלה בראשי … לעניין בנימין נתניהו ראש ממשלת ישראל שכיום הוא מוכר בכל העולם גם במדינות עויינות ויש לו השפעה רבה על המציאות בכיפה … האם בראייתו מברך שחלק מכבודו לבשר ודם…

תשובה:

שלום וברכה

ברוך שחלק מכבודו לבשר ודם מברים רק על מלך אבסולוטי שאינו תלוי כלל ברצון העם, ויש לו זכות לגזור עונשי מוות על נתיניו כראות עיניו ואינו חייב דין וחשבון לאחרים. זה כמעט לא מצוי היום בעולם המודרני, בטח לו בשלטון דמוקרטי שכל כמה שנים הוא נבחר ברצון הציבור, וחרב הכלא מרחפת מעל ראשו…

כמו כן יש תנאי בענין זה שהלבוש שהוא לובש יהיה בגדי מלכות, גם דבר שאינו מצוי בזמנינו…

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' רכד ס"ק יב. וע"ע שו"ת מנחת אלעזר ח"ה סי' ז, ותורת חיים סופר שם ס"ק י, ובאר משה ח"ב סי' ט.