משכיר שרוצה להפר חוזה שכירות כדי לשפץ את הדירה

שאלה:

אני משכיר דירה ועשיתי חוזה עם השוכר לשנה עם אופציה להארכה עד שלש שנים, אחרי כמה חודשים שהוא גר שמה החלטתי שאני רוצה לעשות שיפוצים בדירה באופן שהשוכר יצטרך לצאת, האם יש לי פתרון חוץ מלשלם לו לצאת ואם לא מה הסכום הנורמלי לשלם לו?

תשובה:

שלום וברכה,

שוכר שחתם חוזה לתקופה מסוימת, נחשב כאילו קנה את הבית לתקופה זו, ולכן אין המשכיר יכול להוציא את השוכר ולשפץ את הבית תוך תקופת השכירות, אפילו אם ממציא לשוכר דירה חלופית נאה יותר. ולמרות שאחר גמר השיפוץ ייתן לו אפשרות להיכנס שוב לדירה, יכול השוכר לעכב עליו.

באולם המשפט חידש שאם התקלקל הבית והבית זקוק שיפוץ דחוף כדי שלא ימשיך הקלקול ויהיה הפסד גדול, יכול להכריח את השוכר לצאת. אבל אם הקלקול לא יגדל אם ימתינו עד לסיום תקופת השכירות, אינו יכול לחייב את השכור לצאת.

וכתב ברמ"א שמבקשים מהשוכר שיעשה לפנים משורת הדין ויסכים לצאת כדי לשפץ את הבית.

נמצא שמצד הדין אין אפשרות לכפות על השוכר לצאת מהבית. אם אתה רוצה להוציאו עליך לשכנע אותו בפיצוי כספי עד שיסכים לצאת.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן שיב ברמ"א סעיף א ובמחבר סעיף יז. אולם המשפט שם.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אם בעוד כמה חודשים יפוג ההיתר בנייה ועולה כסף לקבל היתר חדש האם זה נקרא היזק שאפשר להוציא את השוכר לפי האולם המשפט?

  2. היתר בנייה זה הפסד גדול, ויש לדמותו לדברי האולם המשפט שאם יגיע הפסד גדול לבית מותר לפנות את השוכר. אך עדיין קשה לי וכי המשכיר לא ידע מראש כשהשכיר שיש היתר בנייה ויפוג תוך זמן השכירות, ואם ידע והשכיר לתקופה הרי שוויתר על ההפסד.

  3. אם המשכיר לא ידע מכך, לא נקרא פושע. השוכר לא יכול לומר קיי"ל, א. כיון שלא מצאנו מי שחולק על האולם המשפט. ב. אם יש ספק לגבי הקרקע המשכיר מוחזק ולא השוכר, כמבואר בנתיבות כללי תפיסה.