הלוואה לצורך עסק של החבר האם צריך היתר עסקה

שאלה:

שלום רב
ראובן בעל עסק שקיבל משמעון סך של 100.000 ש"ח בתורת השקעה בעסק. התנאי הוא ששמעון יקבל 10 % מהמחזור החודשי של העסק.
השאלה היא האם יש כאן בעיה של ריבית וצריכים השנים לחתום על היתר עיסקה או אין כאן שום ריבית והם כשותפים לכל דבר בין לרויח ובין להפסד.

תשובה:

שלום וברכה,

אם הלווה קיבל את המעות כהלוואה עבור תשואה של רווחים, נחשב להלוואה בריבית- ואסור. אם המעות ניתנו בתורת עסק, והותנה שאין זה הלוואה אלא עסק, ולכן אם יפסיד את המעות בעסק יהיה פטור מלפרוע את החוב, זה עצמו נחשב לעסקה, ואין איסור ריבית. אך בכל זאת מומלץ לעשות היתר עסקה כדי לפטור את כל הבעיות שיש בהיתר עסקה שלא הותנו מראש.

אחר ההלוואה ניתן לערוך היתר עסקה, אם יעשו הצדדים קניין סודר שמקנה לו את ערך המעות וחוזר ומלווה לו את המעות, ויחתמו עכשיו על היתר עסקה ביניהם.

בהצלחה.