לפני עוור בבקשת הלוואה

שאלה:

ערב טוב,

האם יש חשש לפני עוור בבקשת הלוואה מאדם שמחוייב על פי ההלכה להלוות?

תשובה:

שלום וברכה,

ברוב המקרים אין חיוב על המלווה להלוות מעותיו, כגון אם צריך את המעות לעסק פרטי, או להוצאות מחייתו. וכן כשחושש שהלווה לא יפרע בזמן, [ראה שו"ע חו"מ ריש סימן צז] או שמחליט שרוצה להלוות לאחרים. לכן אין איסור לבקש הלוואה אדם אמיד. וכמו שלא מצאנו שיהיה איסור על עני לאסוף צדקה שמא העשיר לא יתן, משום שאין חיוב לתת דוקא לעני זה, ויכות לתת לעני אחר.

בהצלחה.