כף חלבית שעירבבה בצל במחבת על האש

שאלה:

שלום.
מזלג ספק בין יומו (על כל פנים היה בשימוש בכלי שני) שערבב בטעות בצל עם שמן בתוך מחבת בשרית בת יומה.
1. הבצל מותר?
2. מה דין המזלג?
3. מה דין המחבת?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שמדובר בבצל שהוא דבר חריף בכל מקרה דינו כבן יומו [למעט הפסד מרובה לגבי ספרדים שבזה הקל הבן איש חי בפרשת קורח שלא להחמיר באינו בן יומו בדיעבד], לכן הבצל אסור והכלים טעונים הכשרה. המזלג יעבור הגעלה וראה הרבה תשובות כאן באתר לגבי הכשרת מחבת, שכן יש בזה קושי גדול, הן משום שיש מחבתות שלא מועילה להם הגעלה [כאשר היא טפלון כזה שלא משתמשים בו כמעט עם שמן אלא מעט מאוד, אני מבין שזה לא המקרה שלך] הן משום שלא מצליחים לנקות לגמרי את השומן השרוף [בלי נקיון מוחלט לא מועילה הגעלה, ואת המקומות שיש בהם משהו שרוף יש ללבן], במקרה שלך שזה רק ספק אם המזלג היה בן יומו וקיימא לן סתם כלים לאו בני יומם, אם אתה ספרדי שמיקל יותר בדבר חריף במקום הפסד, הייתי מכשיר באופן הבא, מנקה יסודי מאוד וממתין 24 שעות ללא שימוש, ואז מלבן באש על הגז את המחבת מכל צדדיה היטב, ואחר כך עושה לה הגעלה.

כמובן שכל דברינו אמורים באופן שהמזלג נכנס למחבת בשלבים ראשוניים של הטיגון כשהבצל עוד היה חריף, אבל אם כבר היה קצת מטוגן ופגה חריפותו, הבצל והמחבת כשרים ורק המזלג צריך הגעלה!

בהצלחה רבה ושבת שלום.